Når man ser Harry Potter-filmene, kan man ikke undgå at forelske sig i troldmandssporten Quidditch. Man ser Harry flyve rundt på sin kost for at fange lynet, mens han prøver at undgå baskere, der er ude efter ham. Derudover ser man de tre angribere, der prøver at score igennem de tre runde mål. Det ser fantastisk sjovt og farligt ud.
Det var der en masse mugglere, der også syntes, så en udgave er blevet lavet til os, der ikke har flyvende koste. Sporten har i årevis cirkuleret i flere lande og er også kommet til lille Danmark. Så jeg tog træningstøjet på og mødte det københavnske Quidditch team Hafnia Harpies til træning i Fælledparken. De er et relativt nyt hold, der startede i foråret, og som skal spille med i Nordic Championships, der afholdes i forbindelse med Harry Potter festivalen Magiske Dage i Odense.
Muggle Quidditch er forståeligt nok anderledes end troldmandssporten. Da man ikke kan flyve, løber man med kosten mellem benene. Det er heller ikke muligt at have flyvende jernbolde, der skal baskes ind i modspillerne. Det ville både være umuligt og farligt, så man bruger i stedet stikbolde, som baskerne kaster strategisk på det modsatte hold.
Det er en sport, der er intens at kigge på, da det er, som om der er flere spil i gang på samme tid. Oven i det bliver der 17 minutter inde i spilletiden sluppet et lyn løs. Det er ikke som i filmen en flot lille selvflyvende bold, men et menneske! Lynet har en tennisbold i en sok i sin buksekant som en hale, som søgeren skal fange. Men lynet må ALT, indenfor lovens rammer selvfølgelig, inklusiv at stikke af på cykel eller skyde søgeren med vandpistol. Dette kan være rigtig underholdende at se på og giver kampen et humoristisk indslag.
Til træningen startede vi med opvarmning, hvor vi løb rundt med vores koste. Det var overraskende svært at beholde kosten mellem benene, specielt mens man kaster en bold til hinanden. Der blev også øvet, hvordan man tackler og falder rigtigt. Sporten minder mest om en blanding af rugby, basketball og stikbold.
Et sted, hvor Quidditch er meget anderledes end andre sportsgrene, er deres regler om køn. De har en ”max fire”-regel, der dikterer, at ud af de seks spillere på banen – tre angribere, to baskere og målmanden (søgeren er ikke en del af reglen) – må maksimum fire af spillerne identificere sig som samme køn. Det er ikke en regel, at man skal identificere sig som enten han- eller hunkøn. Dette hjælper til, at der ikke bliver kønsdiskrimineret i sporten, og åbner for deltagelse af LGBT-samfundet, som måske før har haft svært ved opdeling af kvinde- og herrehold inden for andre sportsgrupper.
Jeg snakkede med en af spillerne på holdet, som fortalte, at Quidditch havde et specielt sammenhold og man var altid glad efter træning. Det kan jeg kun nikke genkendende til, efter træningen var slut. Så hvis du er Harry Potter-nørd og er klar til at dyrke en sport, hvor alle er accepteret og der er et specielt fællesskab og sammenhold, så er Quidditch for mugglere lige noget for dig.
Der er Quidditch-hold i både København, Aarhus og Odense, som altid er åbne overfor interesserede. Man kan bare skrive til dem, så kommer man med til træning en dag for at se, om det er noget for én.
Har du fået lyst til at prøve Quidditch for mugglere?
2 comments
Jeg elsker det der!
– A
VENTERPAAVINBLOG – fedt! Jeg er også helt vild med hvor meget folk går op i Harry Potter
– Sidsel