Der findes utroligt mange lægeserier, og der kommer fortsat nye hvert år. De fem, jeg har udvalgt, er en blanding af nye og gamle serier. De har alle det til fælles, at serien foregår på et hospital, med en specifik læge i centrum og en ny patient hver uge.
New Amsterdam (2018-)
Den nyeste serie på listen og derfor måske ikke så kendt endnu. Med sine indtil videre to sæsoner, og en tredje på vej, hvis corona-epidemien tillader det, har den formået at skille sig ud fra flokken af andre lægeserier. Serien handler om den godhjertede læge Max Goodwin, som er ny hospitalsleder på New Amsterdam. Han vil gerne af med den bureaukratiske og kapitalistiske tankegang, som driver hospitaler i USA, og i stedet fokusere på patienternes behov. Med sætningen ”Hvordan kan jeg hjælpe?” lykkes det ofte. Vi møder også læger fra forskellige specialer og for en gangs skyld giver en lægeserie den psykiatriske afdeling en ligeværdig plads. En virkelige god serie med diversitet på rollelisten og hvor det hele menneske er i centrum.
Scrubs (2001-2010)
Denne serie er den eneste på listen, som nok først og fremmest er en komedie, selvom de også har helt styr på de emotionelle og dramatiske elementer. Det er også den ældste serie, jeg har taget med. J. D. og hans kollegaer på Sacred Heart Hospital med kendingsmelodien ’Superman’ har et fantastisk ensemble og en blanding af fantasifulde… fantasier? God humor og interessante historier. Jeg inkluderer dog ikke her den katastrofale 9. sæson, som aldrig burde have set dagens lys.
The Good Doctor (2017-)
En lægeserie fra 2017, der er i gang med sin fjerde sæson, følger den autistiske læge Shaun Murphy, som skal navigere i det stressede og konkurrencedrevne arbejdsmiljø. Heldigvis kan Shaun se og forstå kroppen på et helt andet niveau end sine kollegaer. Denne serie portrætterer en hovedrolle med autisme, som jeg er helt indforstået med findes i mange former og sværhedsgrader, men som er noget, man sjældent ser på tv i den kapacitet. Karakteren spilles af den dygtige Freddie Highmore, som man sikkert er stødt på, da han var ivrigt brugt som barneskuespiller i sin tid. Derudover formår serien at skrive spændende patientproblematikker og personlige intriger.
Grey’s Anatomy (2005-)
Dette valg vil nok dele vandene. Nogle vil mene, at det er en urealistisk, til tider plat og alt for langvarende serie. Dette er jeg på ingen måde uenig i. Alligevel kan denne serie med sine 17 sæsoner noget helt specielt; ellers havde den næppe holdt så længe. Med fokus på Meredith Grey, datter af en kendt kvindelig kirurg, starter hun sin træning på hospitalet til selv at blive kirurg. Serien har et hav af spændende karakterer og flere dygtige skuespiller, bl.a. min egen ynglings Sandra Oh, som i serien spiller den målrettede og dygtige Christina Yang, og som vi i dag måske bedre kender som Eve fra Killing Eve. Serien har en blanding af personlige og lægelige dramaer. De er ikke bange for at tage de tabulagte emner op. Og selvom hospitalet, som har haft et utal af navneforandringer, bliver udsat for urealistisk mange katastrofer (jeg skal i hvert fald ikke bo i Seattle!), så er det ren underholdning og 40 min, hvor det hele handler om andres dramaer. Den slags serier skal der også være plads til.
House M.D. (2004-2012)
Nogle gemmer det bedste til sidst. Dette er også tilfældet her. Dette er serien, der tog mig fra “én der så tv” til “hardcore serienørd”. Efter én episode med den fantastiske Hugh Laurie i hovedrollen som lægen Greg House, måtte jeg se alt, hvad han havde lavet. Executive produceren Brian Singer ønskede en “All American” skuespillere og det tog også serieskaberne lang tid at finde den helt rigtige sarkastiske, ukæmmede skuespiller til rollen som kunne klare skiftende intensitet mellem drama og humor. Det klare valg ente med at være den humoristiske englænder Hugh Laurie. Han spiller den geniale læge, der er specialiseret i diagnosticering og får en ny patient hver uge, som ingen andre læger kan hjælpe. Desværre er han også en kæmpe røv overfor alle. Hans samspil med sine kollegaer og patienter har skabt mindeværdige scener, og hans Vicodin misbrug er et evigt dilemma mellem smerte og det funktionelle liv. Denne serie er en af dem, man bare burde se, fordi den rent ud sagt er virkelig god. Fun fact: seriens skaber David Shore har også skabt The Good Doctor.
Hvilken lægeserie synes du mangler på listen?